Να πω την αλήθεια μικρός δεν έτρωγα ταχίνι (ούτε χαλβά αν δεν ήταν σιμιγδαλένιος) Μεγαλώνοντας έμαθα ότι προέρχεται από αλεσμένο σουσάμι και σιγά σιγά εκτίμησα την γεύση του. Σίγουρα έπαιξε ρόλο η γνωριμία μου με την οικογένεια Αργουδέλη.
Μια επίσκεψη στο εργοστάσιο τους στον Πειραιά ήταν το έναυσμα όχι μόνο να δω από πρώτο χέρι πως φτιάχνεται το συγκεκριμένο προϊόν αλλά και τα παράγωγα του όπως ο χαλβάς και τα αλείμματα. Η συγκεκριμένη βιοτεχνία έχει ιστορία 150 και πλέον ετών και επεξεργάζεται το σουσάμι από την αρχή μέχρι το τέλος. Παράγει πρώτης ποιότητας ταχίνι και χαλβά σε διάφορες γεύσεις. Ιδανικά για το πρωινό ή το βραδινό, το γλυκό ή το αλμυρό, την νηστεία και όχι μόνο..
Κάπως έτσι ξεκίνησα να πειραματίζομαι και συνταγές με τα συγκεκριμένα υλικά και σας παρουσιάζω λοιπόν 2 ξεχωριστές επιλογές. Μια αλμυρή και μια γλυκιά, μια γρήγορη και μια που χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο.. Καλή σας απόλαυση!
Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι (η αλμυρή που θέλει λίγο υπομονή)
Υλικά:
4 μελιτζάνες
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2-3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Δυόσμος ψιλοκομμένος
Φρέσκο θυμάρι
Ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
Διαδικασία: Καπνίζουμε τις μελιτζάνες σε εστίες γκαζιού ή σε γκαζάκι μέχρι να μαλακώσουν και η φλούδα να ξεκολλάει από την σάρκα. Αν δεν έχουμε γκάζι μπορούμε να τις ψήσουμε στο γκριλ του φούρνου. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, μέλι, ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Ψιλοκόβουμε τις μελιτζάνες και τις προσθέτουμε μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και το θυμάρι. Αν θέλουμε ομοιογενοποιούμε με ένα μπλέντερ χειρός για πιο βελούδινη υφή και δοκιμάζουμε. Προσθέτουμε γλυκιά πάπρικα και τριμμένη φέτα και σερβίρουμε.
Κορμός σοκολάτας με χαλβά και ταχίνι (η γλυκιά που γίνεται σε 10 λεπτά)
Υλικά:
400 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο
250 γραμμάρια ταχίνι
450 γραμμάρια χαλβάς με κακάο ή άλλος της αρεσκείας σας
Διαδικασία: Κόβουμε τον χαλβά σε κύβους. Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με το ταχίνι. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε τον χαλβά. Στρώνουμε το μείγμα σε μια ορθογώνια φόρμα ντυμένη με μεμβράνη και παγώνουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες. Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε!