Ένα μοναδικό και ίσως αρκετά ασυνήθιστο Πάσχα για όλους μας. Έχουμε “χάσει” θεωρητικά τόσα πολλά. Την καθημερινότητα μας, την δουλειά ή τους φίλους μας και σίγουρα πολλές από τις αγαπημένες μας συνήθειες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουμε κερδίσει και πολλά.
Καταρχάς προσωπική ηρεμία και συγκέντρωση στον εαυτό μας. Ξανασχεδιάζουμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας καθώς και την επόμενη ημέρα. Γιατί όπως και να έχει θα έρθει και θα είναι μοναδική. Για την ώρα ας ασχοληθούμε με πράγματα που συνήθως δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όπως βιβλία, βόλτες, σειρές και μαγείρεμα. Ναι πολύ μαγείρεμα πραγματοποιείται αυτές τις μέρες. Από όλους.
Προσωπικά, βάλθηκα να φτιάξω όσα δεν προλάβαινα σε άλλη φάση λόγω δουλειάς και τρεξίματος. Από ασιατικά ράμεν και προζύμι μέχρι healthy συνταγές και τσουρέκια. Το τσουρέκι θέλει υπομονή, 3 φουσκώματα είναι αυτά δεν γίνονται αμέσως. Πέτυχε όμως και βγήκε από τον φούρνο και μύρισε όλο το σπίτι.
Μια συνταγή λοιπόν για αυτές τις μέρες και όχι μόνο αφιερωμένη σε όλους όσους είναι εκεί έξω και παλεύουν για να είμαστε εμείς μέσα και να ζυμώνουμε.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Υλικά για ένα τσουρέκι:
- 640 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια
- 160 γραμμάρια γάλα πλήρες χλιαρό
- 160 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 16 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
- 2 αυγά
- 160 γραμμάρια βούτυρο Κερκύρας
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 1 βανίλια
- Αλάτι
- 1 αυγό για το άλλειμα
- Αμύγδαλο φιλέ
Διαδικασία:
Αρχικά ετοιμάζουμε το προζύμι. Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να είναι χλιαρό, αν έχουμε θερμόμετρο δεν το αφήνουμε να ανέβει πάνω από τους 40 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 160 γραμμάρια από το αλεύρι, 2 κουταλιές από την ζάχαρη, το γάλα και την μαγιά. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 με 40 λεπτά.
Σε ένα γουδί χτυπάμε την μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι και την βανίλια με 1 κουταλιά από την ζάχαρη.
Παράλληλα λιώνουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε και τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν. Όταν φουσκώσει το προζύμι, κοσκινίζουμε το αλεύρι που έχει μείνει σε ένα μεγάλο μπολ και το ανακατεύουμε με το προζύμι, το μείγμα των αυγών, τα αρωματικά και το ξύσμα. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι μέχρι να προκύψει μια ενιαία και ελαστική ζύμη. Την κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε αλευρωμένο μπολ για περίπου 2 ώρες. Μπορούμε να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς, να τον σβήσουμε και να αφήσουμε την ζύμη μέσα να φουσκώσει.
Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο την χωρίζουμε σε 3 μπάλες και πλάθουμε πλεξούδες. Φτιάχνουμε το τσουρέκι μας και το μεταφέρουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλά. Το αφήνουμε αντίστοιχα να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Όταν το τσουρέκι μας φουσκώσει το αλείφουμε με το αυγό χτυπημένο με λίγο νερό και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. Αν θέλουμε βάζουμε και ένα κόκκινο αυγό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στην λειτουργία του αέρα και ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα.
Και μαζί μια ακόμα συνταγή που κάνω κάθε χρόνο και φέτος μας χρειάζεται λίγο περισσότερο!
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
Υλικά για περίπου 40 κομμάτια:
- 100 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γραμμάρια βούτυρο Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου
- 140 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 δόσεις βανιλίνη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 μανταρίνι
- 4 κρόκοι αυγών
- 140 γραμμάρια γάλα πλήρες
- 600 γραμμαρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα
Διαδικασία:
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια μαζί με την ζάχαρη και την βανιλίνη χτυπάμε με το φτερό σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει.
Τότε προσθέτουμε τους κρόκους και χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο. Όταν το μείγμα ομοιογενοποιηθεί προσθέτουμε το γάλα και το ξύσμα. Χτυπάμε και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι ανακατεμένο με το baking powder μέχρι να προκύψει μια ελαστική ζύμη. Την βγάζουμε από το μίξερ και την ζυμώνουμε λίγο με το χέρι. Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα και στρώνουμε 2 λαμαρίνες ή ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
Πλάθουμε κουλουράκια περίπου 30 γραμμαρίων σε μακριά μπαστούνια και μετά τους δίνουμε το σχήμα που μας αρέσει. Τα απλώνουμε στα ταψιά και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν.
Ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και και τραγανά.
Καλό Πάσχα !