Αν έχεις περπατήσει στο Κολωνάκι μπορεί και να το έχεις προσέξει με τις χαρακτηριστικές μπλέ τέντες του. Μικρή βιτρίνα αλλά γεμάτη, σου ανοίγει την όρεξη. Τυριά, αλλαντικά, φρέσκα ζυμαρικά και τόσα άλλα σε τραβάνε να μπεις μέσα και να τα δοκιμάσεις όλα. Delicatessen με τα όλα του, περνάς το κατώφλι και μυρίζει όμορφα αμέσως. Καθαριότητα και φρεσκοκομμένα τυριά ή αλλαντικά μαζι με άλλα χειροποίητα προιόντα που σε περιμένουν. Σε κάθε γωνιά θα βρείς κάτι, από σάλτσες, μπαχαρικά και γλυκά μέχρι ψωμιά και κρασιά. Δεν νομίζω πως υπάρχει γωνιά αναξιοποίητη. Τα βλέπεις και σκέφτεσαι, τι να πρωτοδοκιμάσω αυτή την φορά? Το προσωπικό χαμογελαστό και ενημερωμένο, ξέρει να σου προτείνει ό,τι θα χρειαστείς.
CIBO et VINO, ορισμός του shopping therapy για εμένα αφού μιλάμε για εξαιρετικά προιόντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και για όλα τα γούστα. Όλα αυτά και άλλα πολλά βέβαια μπορείς να τα βρείς και στο το νέο ανανεωμένο eshop όπου διαλέγεις και τα παραλαμβάνεις κατευθείαν στην πόρτα σου. Χάνεις λίγο από την εμπειρία αλλά δεν πειράζει. Έτσι και αλλιώς την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές μάλλον αυτό να κάνεις αφού μένουμε σπίτι. Όταν τελείωσει όλο αυτό μην διστάσεις και πήγαινε μια βόλτα στο αγαπημένο Cibo et Vino. Σου υπόσχομαι πως δεν θα το μετανιώσεις. Μέχρι τότε μοιράζομαι 2 συνταγές με προιόντα που θα βρείτε στο μαγαζί, μια αλμυρή και μια γλυκιά για τα μαγειρέματα των επόμενων ημερών!
Εύκολη και γρήγορη tiramisu σε ποτήρι
Υλικά για 6 άτομα
Για την κρέμα:
500 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
400 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι:
200 γραμμάρια νερό
70 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίος καφές
1 σφηνάκι κονιάκ ή Amaretto
Για το σερβίρισμα:
Κακάο για το πασπάλισμα
1 πακέτο μπισκότα amaretti
Εκτέλεση
Για την κρέμα:
Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός το μασκαρπόνε με την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει η κρέμα. Ομοίως χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί. Ομογενοποιούμε τα 2 μείγματα με μια μαριζ με κυκλικές κινήσεις.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ποτό σε ένα κατσαρολάκι για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε το ποτό και το αφήνουμε στην άκρη.
Για το στήσιμο:
Στήνουμε το γλυκό μας σε ατομικά ποτήρια. Στην βάση βάζουμε τα amaretti και τα βρέχουμε με 1-2 κουταλιές από το σιρόπι. Συνεχίζουμε γεμίζοντας με κρέμα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Θελουμε 2 στρώσεις από μπισκότα, σιρόπι και κρέμα. Πασπαλίζουμε με μπόλικο κακάο και σερβίρουμε. Καλή απόλαυση!
Spaghetti Amatriciana
Υλικά για 4 άτομα
1 πακέτο spaghetti No 5
250 γραμμάρια guanciale
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κονσέρβα τοματάκια
3-4 καυτερές πιπεριές
200 γραμμάρια τριμμένο pecorino romano
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά σωτάρουμε το guanciale κομμένο σε χοντρές λωρίδες. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα τοματάκια και τις πιπεριές και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βραστό νερό ή ζωμό. Βράζουμε τα spaghetti 1 λεπτό λιγότερο από όσο λεεί η συσκευασία σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα spaghetti και τα δένουμε με την σάλτσα και τριμμένο pecorino, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό από το βράσιμο και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!!