Η πρώτη μου επαφή με την κουζίνα ήρθε μέσω της ζαχαροπλαστικής. Συγκεκριμένα φτιάχνοντας κρέπες με σοκολάτα και κέικ με λεμόνι. Πάντα μου άρεσαν τα κέικ. Ο τρόπος που ενώνεις τα υλικά, ανακατεύεις την ζάχαρη και σπας τα αυγά. Που φτιάχνεις το μείγμα και το βάζεις στο φούρνο και μυρίζει όλο το σπίτι. Και όλοι ανυπομονούν να το απολαύσουν όπως είναι ζεστό.
Όποτε ετοιμάζω κέικ για μια παραγγελία η ερώτηση είναι πάντα η ίδια, δεν μπορώ να πάρω ένα κομματάκι ή το χρειάζεσαι όλο?? Και φυσικά η απάντηση είναι ναι, πως δεν μπορώ να το στείλω κομμένο..
Κέικ για τους περισσότερους σημαίνει μαργαρίνη και φαρίνα, για εμένα πάντα βούτυρο και αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο με μπέικιν πάουντερ. Πλέον πειραματίζομαι και με πιο υγιεινές επιλογές όπως το ελαιόλαδο και διάφορα γλυκαντικά. Ένα ταξίδι στον Καναδά με έκανε να εκτιμήσω το σιρόπι σφενδάμου ή maple syrup αγαπημένο στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού αλλά όχι και τόσο διαδεδομένο στην χώρα μας. Στην Ελλάδα έχουμε καταπληκτικό μέλι που δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Το maple syrup όμως είναι ωραίο σε γλυκά και σας προτείνω να το δοκιμάσετε – προτιμήστε το καναδέζικο και όχι το αμερικάνικο καθώς είναι πιο αρωματικό. Επιστρέφοντας στα κέικ, ετοίμασα λοιπόν ένα κέικ με μήλα Ζαγοράς που είναι και της εποχής, σιρόπι σφενδάμου και ελαιόλαδο. Δοκιμάστε την είναι φανταστική (και σας το λέω εγώ που λατρεύω το βούτυρο)
Υλικά:
360 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γραμμάρια baking powder (2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού)
200 γραμμάρια ελαιολάδο
300 γραμμάρια maple syrup
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
80 γραμμάρια καρύδια
3 κόκκινα μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός)
10 γραμμάρια κανέλα (1 κουταλάκι του γλυκού)
2 βανίλιες
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ελαιόλαδο, το maple syrup, την κανέλα και την βανίλια. Ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μετά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρούς κύβους και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Τέλος βάζουμε τις σταφίδες και τα καρύδια. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του cake. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 55 λεπτά με μια ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο και ξεφορμάρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσει καλά το cake.
Καλή απόλαυση!!